businessman doing business analysis 158043 20

اظهارنامه مالیاتی

اظهارنامه مالیاتی همان طور که از نامش پیداست یک اظهارنامه از عملکرد مالی افراد حقوقی یا حقیقی است. به بیان ساده‌تر اظهارنامه مالیاتی به کارنامه‌ای مالی گفته می‌شود که متعلق به افراد حقوقی یا حقیقی است و افراد شاغل در هر زمینه‌ای از جمله تاجران، صاحبان شرکت‌ها و … باید این فرم‌ها را هر سال تکمیل کرده و تحویل سازمان امور مالیاتی دهند.

در اظهار نامه مالیاتی مشخص می‌شود که صاحبان مشاغل، چه مقدار مالیاتی را باید پرداخت کنند. همچنین در اظهار نامه مالیاتی اطلاعاتی مانند درآمد‌ها، هزینه‌ها، دارایی‌ها، بدهی‌ها، معافیت‌ها، درآمد مشمول مالیات و سرمایه‌های مالیاتی ثبت می‌شود؛ به همین دلیل می توان گفت که اظهارنامه‌های مالیاتی، گزارشات کامل و دقیق هویتی و مکانی افراد حقیقی و حقوقی هستند که به ثبت می‌رسند.

لازم به دکر است که اظهارنامه مالیاتی هم می‌تواند به صورت خوداظهاری مالیاتی باشد و هم می‌تواند از انواعی باشد که سازمان امور مالیاتی کشور، در اختیار مودیان و مشمولین پرداخت مالیات قرار می‌دهد.

 

انواع اظهار نامه مالیاتی

اظهارنامه‌های مالیاتی انواع مختلفی دارند که بر اساس نوع فعالیتی که افراد حقیقی و حقوقی انجام می‌دهند طبقه بندی می‌شوند. آشنایی با انواع اظهار نامه مالیاتی به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید از راهکارهای کاهش مالیات که در بخش خدمات اظهارنامه مالیاتی توضیح داده‌ایم استفاده کنید.

اظهارنامه مالیاتی عملکرد مودی حقیقی

بخش زیادی از جمعیت مالیات دهنده کشور جزو این دسته از انواع اظهارنامه مالیاتی هستند. بر اساس نوع و حجم فعالیت افراد حقیقی، این اشخاص در گروه‌های عملکردی مختلفی تقسیم بندی می‌شوند؛ در این تقسیم بندی، افراد هر گروه باید مطابق با ضوابط و مقررات تعیین شده، مالیات خود را بپردازند. توجه داشته باشید که از سوی اداره مالیات مهلتی برای ارسال اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقیقی تعیین می‌شود که آخرین مهلت ارسال و تحویل اظهارنامه، پایان خرداد ماه است.

مطالعه بیشتر  راهنمای کامل قانون مالیات بر عایدی 1402

شما میتوانید برای انجام هر چه بهتر امور مالیاتی کسب و کار خود از بهترین کارشناسان مالیاتی تهران که در شرکت حسابداری آرتا ارقام گرد هم آمده‌اند کمک بگیرید.

اظهارنامه مالیاتی مودی حقوقی

طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیاتی کشور، وزارت خانه‌ها، کلیه اتحادیه‌های قانونی و صنفی، شرکت‌های حقوقی که در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت رسیده‌اند و به طور کلی تمام اشخاص حقوقی باید مالیات خود را پرداخت کنند.

اشخاصی که جزو دسته اظهارنامه مالیاتی مودی حقوقی هستند، باید تمام اطلاعات مالی خود را مانند درآمدها، هزینه‌ها، سود و زیان‌ها و … در اظهارنامه مالیاتی خود ثبت کنند.

اظهارنامه مالیات بر ارث

طبق قانون مالیاتی کشور، افرادی که ارثی به آنها می رسد باید حق مالیات خود را به سازمان امور مالیات پرداخت کنند. افراد مشمول مالیات بر ارث باید فرم‌های مخصوص مالیات‌های مستقیم را از سامانه سازمان مالیات کشور دریافت کنند و پس از تکمیل، فرم اظهارنامه مالیاتی را به اداره مالیات تحویل دهند.

توجه داشته باشید که مالیات بر ارث به دو دسته مالیات بر دارایی و مالیات بر ارث مستقیم تقسیم می‌شود که در ادامه هر کدام را مختصر توضیح داده‌ایم.

پس از فوت فرد، مالیات بر دارایی از او به جا می‌ماند که امکان دارد به ورثه برسد یا نرسد. برای مثال فرد فوت شده ممکن است فرزندی برای وارث شدن نداشته باشد؛البته در این صورت نیز حق مالیات باید پرداخته شود.

مالیات بر ارث مستقیم همان طور که از نامش پیداست پس از مرگ فرد به طور مستقیم به وارث تعلق می گیرد.

هیچ الزامی وجود ندارد که مالیات بر ارث به طور کامل پرداخت شود به همین دلیل پرداخت مالیات بر ارث یا می‌تواند به صورت جداگانه و یا به صورت کلی پرداخت شود. یعنی هر کدام از وارثین، قسمتی از مالیات را پرداخت کنند یا یک شخص به طور کامل، مجموع مالیات بر ارث را بپردازد.

مهلت پرداخت مالیات بر ارث از سوی سازمان امور مالیاتی تا یک سال پس از مرگ متوفی تعیین شده و اگر در مهلت تعیین شده اظهارنامه ارسال نشود، به هنگام تحویل اظهارنامه، هزینه‌های کفن و دفن نیز در کنار مالیات اضافه خواهد شد.

مطالعه بیشتر  شرکت حسابداری در شرق تهران

اظهارنامه مشاغل خودرویی

از جمله اصنافی که باید اظهارنامه مالیاتی ارایه کنند، صنف خودرویی کشور هستند. افرادی مثل راننده اتوبوس، تاکسی، خودرو باربری، کامیون و راه سازی هستند، مشمول پرداخت اظهارنامه مشاغل خودرویی می‌شوند. مهلت ارسال اظهارنامه مشاغل خودرویی مطابق با قانون سازمان تامین اجتماعی، پایان هر سال است.

اظهارنامه مالیات بر املاک و مستغلات

حق پرداخت مالیات بر املاک و مستغلات به تمامی حوزه‌های خرید، فروش و اجاره تعلق می‌گیرد. در هر یک از مراحل خرید، فروش و اجاره باید اظهارنامه مالیات بر املاک و مستغلات از سوی مودی به سازمان مالیاتی کشور تحویل داده شود.

توجه داشته باشید که در زمینه مالیات بر اجاره در قرارداد‌های دست اول، مالک و در قرارداد‌های دسته دوم، مستاجر وظیفه پرداخت و تسلیم اظهارنامه مالیاتی را به عهده دارند.

املاک و مستغلات خالی از سکنه، سال اول معاف از مالیات هستند اما از سال دوم مشومل مالیات می‌شوند که میزان آن هم ثابت نبوده و هرسال تغییر می‌کند.

اما مهلت ارسال اظهارنامه املاک و مستغلات از سوی اداره مالیات کشور تا پایان تیر ماه هر سال تعیین شده و مهلت پرداخت مالیات بر خرید و فروش املاک نیز تا یک ماه پس از تاریخ معامله می‌باشد.

اظهارنامه انحلال شرکت

اظهارنامه‌های مالیاتی به شرکت‌ها و مجموعه‌هایی که منحل می‌شوند نیز تعلق می‌گیرد. هنگامی که از سوی هیات مدیره تصمیم به انحلال یک شرکت گرفته می‌شود، طبق ماده‌های ۱۱۴ و ۱۱۶ قانون مالیات، اقدام به ثبت و تسلیم اظهارنامه انحلال شرکت اجباری است. در اظهارنامه انحلال شرکت ثبت مواردی مانند هزینه‌ها و میزان سود و زیان شرکت اجباری است. مهلت ارسال این اظهارنامه تا شش ماه پس از انحلال شرکت است.

پیگیری اظهارنامه مالیاتی چگونه است

در این مقاله به شما توضیح دادیم که اظهارنامه مالیاتی چیست و حالا باید بدانید که برای پیگیری کردن اظهارنامه‌های خود چه کاری باید انجام دهید. پیگیری اظهارنامه مالیاتی به مودیان کمک می کند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنند یا هنگام مواجه شدن با مشکلات راحت‌تر آنها را رفع کنند.

مطالعه بیشتر  حسابرسی چيست

برای پیگیری اظهارنامه مالیاتی، ابتدا افراد باید به حوزه مالیاتی و سپس بخش امور مودیان مراجعه کنند و در این بخش به پیگیری اظهارنامه مالیاتی خود بپردازند. اگر افراد تمایل دارند کارهایشان با سرعت بالاتری پیش بروند، باید یک درخواست کتبی آماده کنند و آن را به رئیس امورمالیاتی حوزه پرونده تحویل دهند. تمامی اداراتی که مشغول به فعالیت در زمینه امور مالی هستند، طبق ماده ۱۵۶ تا یک سال پس از ارسال فرم اظهارنامه مالیاتی مهلت پیگیری و کنترل اظهارنامه را دارند.

سایت اظهارنامه مالیاتی چیست

تنظیم و تکمیل اظهارنامه‌های مالیاتی به صورت دستی به زمان زیادی نیاز دارد؛ به همین دلیل سازمان امور مالیاتی کشور در این زمینه به کمک افراد آمده و از طریق سایت، اشخاص می‌توانند سریع‌تر مراحل تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی خود را پیش ببرند. به منظور پر کردن و تکمیل اظهارنامه، مودیان می توانند به نشانی WWW.TAX.GOV.IR مراجعه فرمایند. پیش از استفاده از سامانه اظهارنامه مالیاتی ثبت نام در داخل سایت الزامی بوده و سپس امکان استفاده از امکانات سامانه ایجاد می‌شود.

پیش ثبت نام شماره اقتصادی و دریافت کد رهگیری مرحله بعدی می باشد و پس از آن باید اطلاعات پیش ثبت نام خود را تایید کنید که پس از تایید پاکت نامه حاوی اطلاعات کاربری به اکانت شما ارسال می‌شود.

پس از ارسال اظهارنامه و دریافت کد رهگیری، آخرین مرحله دریافت و پرداخت قبوض پرداختی مالیات به صورت الکترونیک است. توجه داشته باشید که اظهارنامه را با اطلاعات دقیق و درست پر کنید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.

برای تنظیم اظهارنامه‌های مالیاتی خود بهتر است از افراد حرفه‌ای کمک بگیرید. کارشناسان مالیاتی ما حداکثر تلاش خود را می‌کنند تا با ترفند‌های قانونی میزان مالیات شما را به حداقل ممکن کاهش دهند.

۱۰ / ۱۰۰

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *